Dana 02.03.2007. godine, u kancelariji Vijeća Općine Tešanj, sa početkom u 15,00 sati održana je 4. sjednica Savjeta NHU “Oslonac”.

Na sastanku prisutni članovi Savjeta i to: Fuad Šišić – predsjednik i članovi: Salih ef. Haušić, Ibrahim Hukić, Kemal Ibrić umjesto Šemsudina Mehmedovića i Ajša Brkić kao

podpredsjednik Skupštine udruženja.

Odsutni članovi Savjeta: Sead Rožajac, Mujo Zukanović i Emina Ajanović

Zapisnik vodi: Smajo Ćeman, sekretar Udruženja.

Predsjednik Savjeta upoznao je prisutne da je 4. sjednica Savjeta bila zakazana za 19. januar, ali da je bila samo informativnog karaktera zbog nedostatka kvoruma za rad i da je tom prilikom izvršen dogovor vezan za određene aktivnosti.

Ajša Brkić je prije usvajanja dnevnog reda dostavila članovima Savjeta Ugovor o udruživanju sredstava za stambeno zbrinjavanje nezbrinutih, predsjednik je predložio da se
prijedlog Ugovora uvrsti kao dopunska tačka dnevnog reda, nakon čega je jednoglasno usvojen slijedeći zaključak:

  1. Usvajanje Zapisnika sa 3. sjednice;
  2. Razmatranje i usvajanje prijedloga Pravilnika o radu Savjeta (materijal u prilogu 3. sjednice);
  3. Razmatranje i usvajanje loga Udruženja (znaka);
  4. Razmatranje Izvještaja o finansijskom poslovanju Udruženja za 2006. godinu;
  5. Razmatranje pristiglih zahtjeva za pomoć u rješavanju stambenog problema;
  6. Informacija zaduženih članova o učlanjivanju u Udruženje (članovi pojedinačno);
  7. Priprema za održavanje godišnje Skupštine Udruženja;
  8. Prijedlog Ugovora o udruživanju sredstava za stambeno zbrinjavanje nezbrinutih.

Ad. 1

S obzirom da nije bilo primjedbi na tekst zapisnika isti je jednoglasno usvojen.

Ad. 2

Predsjednik je otvorio raspravu o prijedlogu Pravilnika o radu Savjeta.

S obzirom da nije bilo primjedbi na prijedloga isti je jednoglasno usvojen.

Ad. 3

Predsjednik je upoznao prisutne da je usklađen izgled ruku na logu u obrnutom položaju u odnosu na prethodnu varijantu i otvorio raspravu. S obzirom da nije bilo novih

prijedloga, jednoglasno je usvojen logo Udruženja.

Ad. 4

Predsjednik je upoznao prisutne da je Knjigovodstveni servis gosp. Reške uradio Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2006. godinu i ovjerio ga u Zavodu za
platni promet, te lično uplatio ovjeru Izvještaja u iznosu od 50,00 KM i otvorio raspravu. Nakon rasprave Savjet je jendoglasno prihvatio Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2006. godinu i upućuje ga na Skupštinu Udruženja na konačno usvajanje.

Ad. 5

Predsjednik je upoznao prisutne da je on lično, zajedno sa sekretarom Udruženja i Sinanom Rošom obišao porodice, nakon čega je utvrđeno slijedeće stanje:

  1. Adžić (Safeta) Šemsudin iz Šija, ima suprugu i dvije kćerke, ne radi i nema primanja.
  2. Ogrić (Omera) Zlata iz Kraševa, srčani i plućni bolesnik, živi sa sinom koji ima epilepsiju i psihičke smetnje, žive od penzije od 193,40 KM
  3. Hasaničević Ramiz iz Jevadžija, ima suprugu i kćer, trajno nesposoban za rad, živi od penzije od 234,00 KM.
  4. Bešo (Mahmuta) Husejn iz Koprivaca, živi sa suprugom i dva sina, ne radi (povremeno na crno fizičke poslove).
  5. Ostrvica Šahza iz Dž. Planja, samohrana majka sa dva sina, bez ikakvih primanja.

Predsjednik je upoznao prisutne da jeupoznao prisutne da prva tri zahtjeva, kao što se može vidjeti sa fotografija, su uprioritetu, da je već obavio određene razgovore sa službenicima Općine za eventualne mogućnosti dislokacije montažnih kućica na Vili, da još nije dobio povratnu informaciju o troškovima demontaže i montaže tih kućica od predstavničke firme Krivaja Zavidovići, da ukoliko sve to bude usaglašeno, Udruženje treba uraditi podlogu za smještaj tih socijalnih kuća, da Bešo Husejnu treba pomoći oko obezbjeđivanja građevinske dozvole kako bi aplicirao na borački kredit, a da Ostrvica Šahzi treba pomoći oko opremanja dijela sprata kuće.

Ajša Brkić je istakla da bi se svi trebali na terenu angažovati oko prikupljanja pomoći za rješavanje tih zahtjeva. U raspravi su učestvovali i ostali članovi Savjeta.

Nakon provedene rasprave, jednoglasno je donesen slijedeći zaključak:

1. Da se ide sa zahtjevom Općinskom načelniku za odobrenje za postavljenje tri objekta socijalnih kuća na Vili.

2. Da se vidi alternativne mogućnosti za prva tri zahtjeva (rok: 10 dana, zadužen Kemal Ibrić).

3. Da se za Bešo Husejna podnese zahtjev za oslobađanje plaćanja administrativnih taksa u postupku izdavanja građevinske dozvole.

4. Da se Ostrvica Šahzi pomogne u opremanju dijela sprata kuće i stvaranju minimalnih uslova za život.

Ad. 6

Članovi Savjeta su upoznali prisutne o aktivnostima oko učlanjenja novih članova i problemima sa kojima se susreću (administrativne procedure itd.).

Nakon provedene rasprave, jednoglasno je donesen slijedeći zaključak:

Učlanjenju novih članova u Udruženje treba i dalje nastaviti, a u toku 2007. godine će biti potrebno sačiniti jednu analizu stanja.

Ad. 7

Skupštinu Udruženja potrebno je održati u martu 2007. godine, s obzirom da je urađen Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja za 2006. godinu, a da sam dnevni red sjednice Skupštine pripremi predsjednik Skupštine zajedno sa sekretarom Udruženja.

Ad. 8

Ajša Brkić je upoznala prisutne da je cilj Ugovora da određene firme koje žele izvršiti plaćanje za rad Udruženja žele da to bude putem Ugovora i da je dobar način za davanje mogućnosti da uplate određena sredstva. Usaglašeno je da se u prijedlogu Ugovora u članu 5. brišu riječi “a u slučaju nemogućnosti takvog rješavanja priznaju nadležnost Suda u Zenici”, iz razloga što treba ići na to da se spor rješava mirnim putem, da se u članu 6. Ugovor radi u dva umjesto u četiri primjerka.

Nakon provedene rasprave, jednoglasno je donesen slijedeći zaključak:

1. Usvaja se Ugovor o udruživanju sredstava za stambeno zbrinjavanje nezbrinutih, uzizmjenu u članovima 5. i 6.

2. Ovlašćuju se članovi Savjeta, kao i podpredsjednik Skupštine Ajša Brkić, da u ime Udruženja mogu izvršiti potpisivanje Ugovora o udruživanju sredstava.

Sjednica Savjeta završena je u 16,20 sati.


KAKO POMOĆI

Kako pomoći?

Za realizaciju naših projekata svaka pomoć je dobrodošla. Pomoći možete na više načina.